logo

Salina Cacica

Traditia aseaza pe valea raului Sucevita, intre dealuri, o biserica din lemn si o schivnicie de pe la inceputul veacului al XVI-lea. Legenda spune ca, mai tarziu, pentru rascumpararea a cine stie caror pacate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesara actualei constructii.

sucevita

Documentar, manastirea este atestata la 1586 ca rezultat al initiativei mitropolitului Gheorghe Movila. Monumentul este in realitate ctitorie comuna a familiilor Movilestilor (mari boieri, carturari si chiar domnitori ai Moldovei si tarii Romanesti, sec. XVI-XVII). Construit in stilul arhitecturii moldovenesti - imbinare de elemente de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova, edificiul, de mari proportii, pastreaza planul trilobat si stilul statornicit in epoca lui stefan cel Mare, cu pridvorul inchis.

Nota aparte fac celelalte doua mici pridvoare deschise (stalpi legati prin arcuri in acolada) plasati mai tarziu pe laturile de sud si de nord; prin excelenta "muntenesti", ele constituie un evident ecou al arhitecturii din tara Romaneasca. Se mentin firidele absidelor, chenarele gotice din piatra si ocnitele numai la turla, inclusiv pe baza ei stelata. Incinta este un patrulater (100x104 m) de ziduri inalte (6 m) si groase (3 m) prevazute cu contraforturi, metereze, drum de straja, patru turnuri de colt si unul cu paraclis peste gangul intrarii (stema Moldovei); se mai afla incaperi ale vechii case domnesti si beciuri unde ar fi fost ascunsa o fabuloasa avere (Ion Neculce).

Acces: Pe DN 17A, la 18 km de Radauti (judetul Suceava).


<- Inapoi


 
 

Date contact:

Pensiunea Bogdaneasa
Strada Fagului, nr. 101
725300, Gura Humorului, Suceava

E-mail: pensiuneabogdaneasa@yahoo.com
Tel-Fax: +4 0230 235018
Mobil: +4 0742 271860

Parteneri:


Cazare Bucovina


Cazare hoteluri pensiuni
Cazare Bucovina

cazare
                Romania - pensiuni, hoteluri
Cazare Gura Humorului

partyevent.ro
geniustravel.ro
geniustravel.ro/last-minute